Doctors working together.  They are sitting on a meeting and looking at the documents.  The focus is on the mature man wearing glasses. 

[url=http://www.istockphoto.com/search/lightbox/9786662][img]http://dl.dropbox.com/u/40117171/medicine.jpg[/img][/url]
Doctors working together. They are sitting on a meeting and looking at the documents. The focus is on the mature man wearing glasses. [url=http://www.istockphoto.com/search/lightbox/9786662][img]http://dl.dropbox.com/u/40117171/medicine.jpg[/img][/url]

Най-накрая: Таксите за всички специализанти отпадат през септември

Здравното министерство ще поеме таксата за обучение от 180 лева на всички специализанти, които са учили по старите правила. Това стана ясно след втората дискусия от кампанията „Млад медик“, която организират вестник „Стандарт“ и Дарик радио съвместно с Министерство на здравеопазването и Българския лекарски съюз. Тя се проведе в университетската болница „Света Марина“ във Варна.

„За 25 години изгубихме цели поколения специалисти. Здравето на нацията зависи от съдбата на днешните млади лекари и медицински сестри. Апелирам да направим заедно промените, които ще им дадат мотивацията да не отидат на Терминал 2, а да останат в България“, заяви главният редактор на в. „Стандарт“ Славка Бозукова, която водеше дискусията.

Здравният министър д-р Петър Москов обяви, че младите лекари, които са избрали да следват не толкова дефицитни специалности, няма да плащат за обучението си. Планираме таксата от 180 лева да се покрива със средства по оперативната програма за развитие на човешките ресурси. Най-вероятно това ще стане от септември, заяви Москов.

Той изпълни поетите преди месец обещания на първата дискусия „Млад медик“ – здравното ведомство вече ще плаща таксата за обучение на 221 специализанти в областите с най-голям недостиг на кадри – анестезиология, педиатрия, спешна медицина, неонатология, инфекциозни болести, патология. Освен това в парламента вече е и проектът за промени в закона за лечебните заведения.

Какви са другите политики, с които ще се опитате да задържите младите лекари в България, попита здравния министър д-р Антон Тонев, който специализира в университетската болница „Света Марина“.

Съвсем скоро ще институционализираме длъжността лекар-специализант. Законът за лечебните заведения, с който правим това, вече е в парламента“, отговори Москов. Той обясни, че по този начин ще са ясни правата и задълженията на младите медици, а самите те ще могат да бъдат част от договорите, които болниците сключват със здравната каса и клиниките да получават пари за работата им от нея.

„Това, заради което трябва да останете обаче, е, че има надежда България да се промени. Защото сега липсват правила, но ние искаме да ги създадем“, каза Москов. Министърът обясни, че се предвижда и справедливо финансиране на лекарския труд. В момента не е ясно как са остойностявани клиничните пътеки, а това води до голяма разлика в заплатите на лекарите, но ние ще променим нещата, отсече Москов.

Кога ще се променят правилата от времето на академик Малеев и изпитите за специалност няма да се провеждат само в София, попита пък председателят на регионалната лекарска колегия и декан на медицинския факултет във Варна проф. Радослав Радев. Съгласен съм, че не трябва да е така. Ще регламентираме по-ясно възможностите във всеки университет да се провеждат изпити за придобиване на специалност, обеща Москов.

Домакин на дискусията беше ректорът на МУ-Варна проф. Красимир Иванов. В нея участваха и зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков, председателят на регионалната лекарска колегия проф. Радослав Радев, видни лекари, специализанти и представители на индустрията.

Коментирай

Email Маркираните полета са задължителни. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>