medical_doctors

Млади лекари: Ако специализантът не попадне на добър ментор, може да не се обучи добре

Ако специализантът не попадне на добър ментор, може да не се обучи добре. Това пък каза специализантът по лицево-челюстна хирургия и секретар на Асоциацията за развитие на медицинската общност (АРМО) д-р Радина Цекова.

Тя отбеляза, че в момента няма как да се търси отговорност на преподавателите, които не обучават добре младите лекари, защото няма система за проследяване на качеството на провеждане на специализацията.

Д-р Цекова каза, че е важно да се обърне внимание на базите за обучение на специализантите. По думите й, в София те са добри, но в повечето болници из страната това не е така.

radinacekova

Д-р Радина Цекова, АРМО

Според нея там проблемът е  основно в липсата на достатъчно квалифицирани кадри, които да обучават младите лекари. Тя отбеляза, че поради тази причина често се случва специализантите от малките болници в провинцията да посещават курсове в големите лечебни заведения, за които си плащат.

Д-р Цекова обясни, че в момента специализантите не заплащат за своето обучение в болниците, където са, но ако в програмата има заложени цикли в клиники, които ги няма в съответното лечебно заведение, той отива на платен курс.

Като друг проблем тя посочи, че в големите университетски болници няма достатъчно свободни места, така че да се поемат пълния наплив на нови току що завършили лекари.

Много от преподавателите, които обучават специализанти изпълняват своите функции служебно, защото знаят, че тяхното възнаграждение не зависи от качеството на работа им. Това каза в интервю за БНР Д-р Емануил Найденов, представител на фондация „Остани” .

Той коментира, че това е един от сериозните проблеми на специализациите у нас, който предстои да бъде разрешен. По думите му, специализантът е зависим от късмета си да попадне на добър ментор, който наистина иска да го научи на нещо.

Според него това положение може да се подобри ако на преподавателите се дадат положителен стимул, който да ги накарат да бъдат добри.

naydenov

Д-р Емануил Найденов, Фондация „Остани“

Д-р Найденов каза, че ако не се промени отношението към специализантите, това няма да ги спре да напускат страната. Той отчете, че правителството е осигурило някакво базисно заплащане за младите лекари, което би могло да спре отлива на кадри до известна степен.

Д-р Найденов обаче напомни, че след като специализантът завърши своето обучение той попада в една не толкова лицеприятна система, която го демотивира, защото пречи на неговото израстване.

По думите му, в нашето здравеопазване има повсеместен феодализъм, налаган от някои стари здравни мениджъри. Ето защо той се надява реформите да бъдат насочени към промяната на това статукво.

Междувременно от БНР обявиха, че по данни на БЛС има увеличаване на броя на лекарите, които напускат страната. Средината им възраст е 37 години.

Коментирай

Email Маркираните полета са задължителни. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>