young-female-doctor

Д-р Радина Цекова: Новата наредба за специализации все още създава някои проблеми

Новата наредба за специализациите на лекарите все още създава проблеми пред младите медици, които искат да специализират, коментира в интервю за БТА д-р Радина Цекова, специализант по лицево-челюстна хирургия и секретар на Асоциация за развитие на медицинската общност (АРМО).

По нейните думите желаещите да специализират вече не полагат изпит, което би могло да доведе до корупционни схеми. Друг проблем пред младите лекари е нежеланието на големите болници да назначават специализанти, тъй като не могат или не искат да плащат възнаграждения за труда им.

„Много болници у нас не желаят да назначават специализанти, защото не искат или не могат да им плащат и за младите лекари остава възможността да отидат в провинцията, където обаче болниците са малки, не разполагат с добра техника и с достатъчно квалифицирани кадри и ментори. Поради различни причини у нас болниците в малките градове не са добре оборудвани и една специализация в такава болница няма да доведе до добро развитие на съответния кадър“, посочи медикът.

Коментирай

Email Маркираните полета са задължителни. *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>